Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een Brander Management Systeem is een veiligheidssysteem dat twee sleuteltaken uitvoert:

  1. Het is verantwoordelijk voor de opstartsequenties van het brander-systeem inclusief de purge stappen, de bewaking van de dichtstand van de dubbele blokkleppen en de brandstofkleppen, de bewaking van de openstand van de ontluchtingskleppen, de selectie of de-selectie van de individuele branders, het ontsteken en bewaken van de ontsteek-brander en van de hoofdbrander.
  2. Tijdens bedrijf van de branders is het ook verantwoordelijk voor het bewaken van de vlam, de aanwezigheid van voldoende lucht en voor het veilig afschakelen van de brander.

Een Brander Management Systeem (BMS) kan hierom zeer complex zijn. Dit, terwijl een brander in essentie relatief simpel is en vaak door slechts één regeling met een enkel setpoint (de belastingfactor) geregeld wordt. Deze belastingfactor regelt de optimale lucht en brandstof verhouding voor de gevraagde warmte belasting. De verhouding tussen lucht en brandstof is cruciaal voor een veilige en efficiënte werking van de brander. Te veel lucht, en de rookgassen bereiken de benodigde temperatuur niet. Te veel brandstof, en de verbranding is incompleet waardoor er ontvlambare koolwaterstoffen in het systeem blijven.

De sleutel tot een goede Brandstof/Lucht verhouding is het meten van de luchtstroom en de brandstofstroom. Indien de brandstofstroom moeilijk te meten is maar de venturi in de brander nozzle is constant, dan kan de brandstofdruk een goede indicatie geven. Indien de luchtstroom moeilijk te meten is zal de brander te allen tijde moeten werken met een overmaat aan lucht. Indien de Brandstof/Lucht verhouding moeilijk te bepalen is, bijvoorbeeld door een variable brandstofsamenstelling, zullen er andere maatregelen genomen moeten worden om zeker te stellen dat volledige verbranding plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld door de hoeveelheid O2 te meten in de rookgassen of het installeren van in-line analysers in de brandstoftoevoer.

Wij delen graag onze kennis, opgedaan over vele jaren met het leveren van Brander Management Systemen voor zowel nieuwbouw als voor de vervangingsmarkt van branders voor bijvoorbeeld krachtcentrales. We maken systemen die zowel veilig als betrouwbaar functioneren voor vele jaren zonder onderbreking.