Powerspex Instrumentation B.V., Powerspex Simulator GmbH en Landscape AI starten met een onderzoek naar een innovatieve oplossing voor het beheer van complexe stadsverwarmingsnetwerken. Het betreft een project dat wordt gesubsidieerd door de provincie Overijssel. Het streven: een raamwerk dat gebruikt gaat worden door talrijke stadsverwarmingsnetwerken.
“De opwekking en distributie van stadsverwarming staat momenteel voor grote veranderingen,” legt Peter Lasch namens Powerspex Simulator GmbH het belang van het project uit. “Exploitanten worden geconfronteerd met uitgebreide conversies en de integratie van nieuwe technologieën. Denk daarbij aan geothermie, thermische zonne-energie, rivierwaterwarmtepompen, restwarmte van datacenters, warmteopslag en andere gedecentraliseerde technologieën in hun netwerken. De besturing van deze netwerken wordt steeds complexer en is vaak niet meer beheersbaar met conventionele besturingsmethoden.”
Samenwerking drie innovatieve bedrijven
Het resulteerde in een constructieve samenwerking tussen de bedrijven Powerspex Instrumentation B.V., Powerspex Simulator GmbH en AI-specialist Landscape. Zij bundelen hun krachten om een oplossing te creëren voor een innovatieve aanpak van stadsverwarmingsnetwerken.
Hiervoor combineren ze de kernactiviteiten van de drie bedrijven: procesautomatisering, dynamische simulaties en kunstmatige intelligentie.
Simulatie getraind door AI-model
In het door de provincie Overijssel gesubsidieerde project gaan de drie bedrijven het komende jaar onderzoek doen naar een innovatieve oplossing voor het beheer van complexe stadsverwarmingsnetwerken.
Daartoe maken ze een simulatie van het stadsverwarmingsnetwerk en trainen ze met behulp van zogenaamd Reinforcement Learning een AI-model dat de kenmerken van het netwerk, de producenten en verbruikers van het netwerk en de economische en ecologische randvoorwaarden leert kennen en deze volgens vooraf gedefinieerde criteria optimaliseert.
Lasch: “Het langetermijndoel van dit onderzoeksproject is het verkrijgen van een raamwerk dat kan worden overgedragen naar en gebruikt door talrijke stadsverwarmingsnetwerken. Door een simulatie te koppelen aan een AI-model, kan het continu worden bijgeschoold bij aanpassingen en veranderingen aan het netwerk zonder terug te hoeven vallen op historische gegevens.”
Financiering MIT R&D
De projectaanvraag werd ingediend als onderdeel van het MIT R&D financieringsprogramma van de provincie Overijssel en werd beloond met 83,5 van de 100 punten. De aanvraag is begeleid door Ward Meijers en Lars Smit van PNO Consultants en wordt ondersteund door verschillende partijen waaronder Warmtestad Groningen.
Lasch besluit: “We willen onze ondersteuners hartelijk bedanken voor de steun en interesse. We streven met z’n allen naar een innovatieve oplossing waar stadsverwarmingnetwerken kunnen profiteren in de toekomst.”