Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een High Integrity Pressure Protection System (HIPPS) is een systeem dat wordt gebruikt om te voorkomen dat de druk in een pijpleiding de maximum toelaatbare operationele druk overschrijdt. Een HIPPS wordt veelal geinstalleerd in olie- & gas-exportleidingen en soms in flowlines welke beschermd moeten worden tegen blootstelling aan hoge drukken. Deze drukken kunnen voortkomen uit putten (wells), welke wanneer ingesloten een Closed In Tubing Head Pressure (CITHP) kunnen bereiken die de downstream pijpspecificaties overschrijdt.

Functioneel is een HIPPS een zeer eenvoudig systeem: in geval van hogedruk sluit het één of meerdere kleppen. Deze kleppen kunnen pneumatisch of hydraulisch aangedreven worden.

Een HIPPS wordt vaak beschouwd als een alternatief voor mechanische middelen, zoals overdruk ventielen, om excessieve drukken te voorkomen. De benodigde mechanische middelen kunnen zeer kostbaar zijn vergeleken met een HIPPS. Het moge duidelijk zijn dat de eisen voor zowel het SIL-niveau als de beschikbaarheid van de HIPPS zeer hoog zijn. Voor SIL-niveaus tot en met SIL-3 hebben wij een oplossing. Wij hebben HIPPS-systemen geleverd voor offshore installaties, zowel geïnstalleerd op het platform als ingebouwd in systemen welke op de zeebodem liggen (subsea). We zijn bekend met de praktische en milieu beperkingen veroorzaakt door subsea installaties alsook met de effecten van schokgolven welke ontstaan door het snelle sluiten van de kleppen.