Search
Close this search box.

Nieuws

Herstelwerk brandschade Boris Pasternak Amsterdam; strakke deadline in zicht

Voor Vattenfall wordt momenteel gewerkt aan het herstellen van de brandschade aan ketelhuis Boris Pasternak in Amsterdam. De brand was vorig jaar groot in het nieuws; het markante gebouw liep veel schade op.

De brand in de hulpwarmtecentrale ontstond in oktober 2023 door nog onbekende oorzaak. Het was een flinke brand die veel schade veroorzaakt heeft, vooral waterschade door bluswerkzaamheden. Boris Pasternak (vernoemd naar een dichter) bevindt zich achter de Amsterdam Arena en heeft een opvallend ontwerp.

De werkzaamheden

Powerspex heeft van Vattenfall de opdracht om de herstelwerkzaamheden uit te voeren en is daar in december mee begonnen. De complete besturing moet worden vervangen, net als overige installatiedelen.

Strakke deadline

Het team onder leiding van projectmanager Norman Calmer werkt met een strakke deadline. “Zo snel mogelijk moet Boris Pasternak weer warmte leveren,” vertelt Calmer. “Dat is vanwege het geplande groot onderhoud aan de hoofdwarmteleiding van Diemen naar Amsterdam, wat betekent dat de centrale Boris Pasternak vanaf dat moment weer zelfstandig warmte moet kunnen leveren en niet voorzien kan worden van de primaire warmte vanuit de hoofdwarmteleiding.”

De besturingspanelen van de centrale worden in de komende periode vervangen, naast de instrumentatie, de motoren van de pompen en de overige installatiedelen. Het project wordt door Powerspex voor de deadline afgerond met de inbedrijfsstelling van de drie heetwaterketels.

Vanuit Hengelo & Veenendaal

Dit project wordt door Powerspex uitgevoerd vanuit zowel de vestiging in Veenendaal als de vestiging Hengelo. De hardware engineering en paneelbouw wordt verricht in Veenendaal, terwijl de projectmanagement, project engineering, software engineering en externe montage worden gedaan vanuit Hengelo.
Vanuit Vattenfall is Roger Heinze de projectmanager met wie Powerspex samenwerkt, naast overall projectmanager Bert Huisman.

“De brand heeft voor een vervelende situatie voor Vattenfall gezorgd maar wij doen er alles aan om de warmtelevering zo snel mogelijk in orde te hebben,” besluit Calmer.

Jitze de Jong en Quinten Hakkers aan het werk in ketelhuis Boris Pasternak.