Search
Close this search box.

Nieuws

Jan Wilmink blikt terug op 2023 & vooruit op veelbelovend 2024

Beste werknemers, klanten, relaties, vrienden en familie,

Graag blik ik met jullie terug op het afgelopen jaar en vooruit op het komende. 2024 wordt voor Powerspex een jaar met een volle orderportefeuille én het jaar waarin de directie zich voorbereidt op een verandering.

Als ik bij Powerspex naar buiten wandel, zie ik de parkeerplaats vol staan. Dat betekent dat er eigenlijk weinig veranderd is. Het lijkt weer op de jaren voor corona waarin iedereen op de zaak werkte. Die volle parkeerplaats is een goed teken: we zijn volop aan het werk. Een klein beetje jammer is het ook wel, want we zouden best iets meer gebruik kunnen maken van de rust en ruimte thuis. Ik heb er vertrouwen in dat werknemers daar geen misbruik van maken, maar ja, ze blijven maar naar de zaak komen. Ze willen blijkbaar graag hier zijn.
Er is nog meer herkenbaar trouwens, namelijk dat het bedrijf groeit en dat we druk zijn.

Moment van professionaliseren

Toen we in 2013 Powerspex weer overnamen van Siemens was het idee om een aantal jaren hard te werken, allemaal mensen erbij te betrekken en dan te gaan professionaliseren. Bij dat punt zijn we nu écht aanbeland. Dit is het moment. Alle plaatsen zijn bezet, we zijn gecertificeerd, het werkplaatsteam draait volop, er zijn steeds meer klanten voor de softwaregroep, het specialiseren in PCS7 werpt zijn vruchten af, we zijn gestart met een nieuw CRM-pakket, we zijn met sociale media bezig, PsxCad ontwikkelt zich steeds verder, de simulatiegroep draait zes grote projecten, Veenendaal zit vol met werk en is sterk gegroeid, de Atex-groep genereert mooie kansen en de werkplaats is enthousiast met efficiëntie verbetering bezig. Op alle vlakken zijn we beter geworden en wordt standaardisatie toegepast of daar aan gewerkt.

In 2022 was er al omzetgroei. Was dat incidenteel door een grote opdracht, vroegen we ons nog af? Nee, het lijkt er toch echt op dat 2023 laat zien dat we structureel een hogere omzet draaien.
Naast de dagelijkse gang van zaken, de projecten, de verkoop en onze klanten, hou ik van cijfers. Hoeveel marge, hoeveel winst, hoe rendeert het bij de klant? Dat denk niemand van mij, maar ik ben echt een cijferman. Ik vind het dan ook reuze mooi om te zien dat 2023 zich van andere jaren onderscheidt door een hogere winst, grotere projecten en veel meer inkoop dat tot hogere kortingen leidt.

Omzet verdrievoudigd

Het grote verschil met enkele jaren geleden is dat de structurele omzet bijna een verdrievoudiging kent. Dat is enorm, maar we hebben ons er goed doorheen getrokken zonder dat we onze mensen over de klink hebben gejaagd. Dat komt onder meer doordat het aandeel inkoop veel groter is geworden. Andere jaren was 25 tot 30 procent van de omzet inkoop en dat is nu boven de 50 procent. Daar maken we extra winst door terwijl het personeelsbestand niet enorm hoeft toe te nemen. Dit betekent ook dat onze klanten meer vertrouwen in ons hebben en graag meer bij ons neer leggen; ontzorgen.

Veenendaal een zevenklapper

Veenendaal heeft een enorme groei doorgemaakt vooral door de opdrachten van Plug Power (Frames). We zien hier dat de omzet bijna verzevenvoudigd is. Terwijl het personeelsbestand een factor 2 tot 3 is toegenomen, zien we hier ook dat de omzet per persoon enorm toe neemt.

Directiewissel op komst

Het komende jaar werken we toe naar een directiewissel. Gerrie de Vries heeft aangegeven op 1 januari 2025 waarschijnlijk uit de directie te stappen en ik denk dat ik meedoe. Dat betekent niet dat we stoppen met werken. Nee, we blijven ons werk doen, maar niet meer in de directie. Vanaf nu schuift mijn zoon Reinier aan, met de bedoeling dat hij uiteindelijk directielid wordt. Jouke en Gerko doen het goed en ik denk dat Reinier daar bij goed past; dat gaat een goede combinatie worden.

De buitenwereld verklaart me voor gek. ‘Je hebt er toch hard voor gewerkt? Verkoop het bedrijf en verdeel het geld,’ zeggen ze dan. Maar ik wil juist dat het bedrijf voortgezet wordt. Als mijn pensioen maar geregeld is, dan kunnen we gewoon zo doorgaan en verder bouwen aan een kenniscentrum. Ik heb wel tegen mijn kinderen gezegd: ik vind het prima om ons aandeel in de familie te laten, maar dan wil ik wel dat jullie er voor tekenen dat jullie er bijna geen geld uithalen. Zo wordt vrijwel alles geherinvesteerd in het bedrijf. Alle drie de kinderen vinden dat een mooi plan en dat maakt mij trots.

In fase 3 aanbeland

Toen ik ooit met Evert, Frans en Peter met Powerspex begon, hadden we een bepaald doel voor ogen en we zijn nu ergens aanbeland waar we toen van droomden: het moment dat klanten ons weten te vinden in plaats van zelf te moeten buurten. Dat aanvragen van grote bedrijven sowieso bij ons terechtkomen, dat punt is bereikt. Er is nu alleen nog relatiebeheer nodig, eerlijk en open zijn en projecten goed doen, nieuwe technieken en veranderingen volgen en de kans pakken als die bij ons passen.

Powerspex is inmiddels bij fase 3 aanbeland. De eerste 15 jaar was het hard knokken en investeren voor een laag salaris. De volgende 15 jaar was het ook knokken maar minder hard dankzij de grote groep werknemers met wie we konden voortborduren op onze technische pijlers en nu zijn we in de volgende fase terechtgekomen waarbij we naamsbekendheid hebben. Klanten bevelen ons zelfs bij andere aan. We maken naam als een partij die de volledige automatisering aan kan. We zijn bijvoorbeeld in de race voor een opdracht van 8 jaar. Zo word je een partij die de klant echt nodig heeft.

Van hieruit kunnen we écht iets neerzetten voor de komende 30 jaar. We zijn nu het kenniscentrum dat we wilden zijn en dat hebben we maar mooi bereikt met z’n allen. Dat beeld vormde zich al in 2022 en werd in 2023 helemaal duidelijk.

Vooruitblik op 2024

Voor 2024 kunnen we nu al zeggen dat de orderportefeuille is gevuld. We weten nu al dat het lukt dat we weer naar de 25 tot 30 miljoen toegaan. We hebben mooie projecten in zicht waarvan we weten: we hebben het vaker gedaan en we kunnen het.

We hebben nieuwe en jonge mensen aangenomen en ik ben heel benieuwd hoe zij zich gaan ontwikkelen. Ik wil de ‘oudjes’ ook aanspreken: als je nou denkt dat je met een of twee jaar gaat stoppen, probeer dan extra tijd vrij te maken voor de jonkies. Jullie zijn er eigenlijk toe verplicht omdat jullie zoveel kennis hebben en dit moeten doorgeven aan de volgende generatie.

We hebben afgelopen jaar trouwens Bennie Nitert uitgezwaaid. Ik liep altijd naar Bennie; vroeger bij Stork al en tot voor kort nog steeds. Maar nou is hij met pensioen en dat is een rare gewaarwording.

Blijf communiceren

De groei die Powerspex 2, 3 jaar geleden inzette dankzij grote projecten, zetten we komend jaar voort. Ik vraag iedereen om open met ons en elkaar te communiceren. Verplaats je in een ander. Hier werken mensen van alle opleidingsniveaus en dat is soms complex. Het is een uitdaging om de sfeer goed en leuk te houden. Dat lukt maar op een manier: communiceer met elkaar. Loop de werkplaats eens in, blijf praatjes maken, blijf met elkaar in contact.

Nieuwjaarswens

Voor het nieuwe jaar wens ik iedereen openheid en gezondheid toe. En ik wens dat klanten veel opdrachten bij ons neerleggen. Laten we met z’n allen doorgaan zoals we nu al doen. De BV Nederland zal het namelijk gemeenschappelijk moeten doen. Laten we daarom partners zijn. We hebben met z’n allen de verantwoordelijkheid voor de volgende generatie.

Mijn doel is bereiken dat de volgende generaties niet worden geconfronteerd met smog. Ik ben in India geweest en ik heb gezien wat slechte luchtkwaliteit is. Een waas voor de zon, een mist over de stad. Mijn wens is dat we samen werken aan een gezonde toekomst. We werken immers niet voor niets in de energie.

Een gezond 2024 gewenst,

Jan Wilmink
namens Powerspex bv