Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Engineering in Egypte: waterstofgenerator gepresenteerd op VN klimaattop

In Egypte wordt gewerkt aan een groot, prestigieus waterstofproject dat is gepresenteerd tijdens de VN klimaatconferentie. Namens Powerspex is Kees Cupido on site voor de besturing van de 5 megawatt waterstofgenerator. “Hard werken, lange dagen en ver van huis, maar het is fantastisch om hier aan mee te mogen werken.”

Wageninger Cupido is al twee weken in Egypte en blijft er nog minstens een week. De senior safety software engineer van Powerspex locatie Veenendaal werkt mee aan het project dat wordt gerealiseerd op een industrieterrein aan de Rode Zee, vlakbij het Suezkanaal.

Waar werk je precies aan?

“Aan de besturing van het systeem dat waterstof uit water maakt. De waterstof is op veel manieren te gebruiken, maar hier gaat het gebruikt worden voor een kunstmestfabriek. Die maakt normaal gesproken gebruik van aardgas, maar door het toevoegen van waterstof ontstaan ineens twee grote voordelen: het kan draaien op groene energie van windmolens én de fabriek is niet meer alleen afhankelijk van gasprijzen. Bovendien is voor het gebruik van aardgas drie keer zoveel gas nodig dan dat je waterstof krijgt. Dat is straks voorbij. Dankzij de inzet van waterstof kan de fabriek straks efficiënt en strategisch werken door keuzes te maken voor gas of waterstof.”

Wat is jouw taak?

“Ik programeer de plc’s en de displayschermen voor de operators.”

Hoe belangrijk is dit project?

“Ontzettend belangrijk, want het is onderdeel van de VN Klimaattop. Egypte is gastheer van de klimaatconferentie van de Verenigde Naties en dit project is een van de projecten die Egypte aan de wereld presenteert middels de conferentie. Alle wereldleiders zijn aanwezig.”

Ga jij ook naar de VN klimaatconferentie?

“Dat had ik natuurlijk heel graag gewild, maar dat is niet mogelijk. Als ik de conferentie al had kunnen bezoeken, dan nog zijn alle hotels zijn volgeboekt door de wereldleiders, hun gevolg en ontzettend veel media. Deze top is groter dan wij ons allemaal kunnen voorstellen.”

Je bent bijna een maand in Egypte. Zie je veel van het land?

“Helaas niet. Daarvoor werken wij teveel. ’s Ochtends vroeg aan de slag, ’s avonds pas weer naar het hotel. Er is zóveel werk te verzetten dat we geen tijd hebben voor sightseeing. Dat geldt voor mij, maar ook voor collega’s. Ons hotel is zo luxe dat er zwembaden, wellness en golfbanen bij zijn, maar zelfs daar hebben we geen tijd voor. Het geeft allemaal niets. Ik ben gewend om langere tijd van huis te zijn en we hebben een geweldig team. Ik vind het fantastisch om hier aan mee te mogen werken.”

 

De vertaling van het bord naast Cupido op de foto.