Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Jan Wilmink blikt terug op 25 jaar Powerspex & vooruit op de toekomst

Beste werknemers, klanten, leveranciers en andere bekenden,

Bij 2022 denk ik aan een bijzonder jaar waarin Powerspex haar jubileum vierde. Dat is een mooi moment om de geschiedenis van het bedrijf te evalueren. De conclusie: we hebben bereikt wat we 25 jaar geleden voor ogen hadden, hoewel het een continu proces is.

2022 was een jaar met veel mooie opdrachten en extra winst. Hoeveel winst is nog niet officieel bekend, maar de omzet is in elk geval verdubbeld. Prachtige resultaten, maar het heeft ook een keerzijde, namelijk dat we allemaal steeds drukker worden. Sommige werknemers vallen daardoor zelfs uit. Dat is iets waar ik wakker van lig. Ik vind dat ontzettend vervelend. Het hoort niet bij ons en het past niet bij de missie die we voor ogen hebben.

Daar tegenover staat dat we een mooi stabiel bedrijf zijn met een heel mooie toekomst. We zitten in alle lagen van de energietechniek die momenteel zo in ontwikkeling is. Renewables, de nieuwe manieren van energie opwekken, waterstof… Er is ook een geheim project waar ik zelf mee bezig ben. En nee, daar verklap ik verder niets over.

Wereldberoemd in Twente & Nederland

Toen we 25 jaar geleden met Powerspex begonnen, hebben we onze visie al duidelijk gemaakt: Powerspex moest wereldberoemd in Nederland worden op het gebied van procesautomatisering en simulatietechniek. Dat is inmiddels bereikt; Twente is een kenniscentrum in de energietechniek. Dat was 25 jaar geleden al zo en dat is nu nog steeds zo.

Jan Wilmink, eigenaar PowerspexTwente is heel veel grote bedrijven in de energiewereld rijk. Twentenaren hangen dat niet aan de grote klok maar het is zeker zo en wij wilden daar graag onderdeel van zijn.
Evert liet me daarover altijd heel goed analyseren en nadenken. We hebben heel wat discussies gehad over hoe we dat gingen bewerkstelligen. Een van de belangrijke pijlers waren altijd de jonge mensen, omdat zij de toekomst zijn. De jonkies van 20 jaar terug zijn inmiddels de kennisdragers en erg goed geworden.

Hierdoor komen de klanten inmiddels naar ons toe terwijl we vroeger de boer op moesten. Dat voelt als een mooie erkenning. Grote klanten in de energietechniek gunnen ons grote projecten, waar we jaren terug van droomden. Dát geeft nou een lekker gevoel.

Midden in drukste markt

We zijn natuurlijk heel blij met deze grote projecten, maar omdat dit samen viel met de post-coronatijd en vervolgens al onze klanten druk werden, werd het extra druk bij ons. Daarnaast gaat er zoveel verandering om in de energiewereld dat die er ineens heel anders uitziet. Eigenlijk zitten we met Powerspex precies in de meest veranderende en drukke markt die er momenteel is. De energietransitie brengt heel veel teweeg.

Het pad dat we volgen

Het idee achter Powerspex is om een bedrijf neer te zetten voor de volgende generatie. Stabiliteit is daarbij belangrijk en er moet natuurlijk winst worden gemaakt. In de beginjaren gebeurde dat soms met meer geluk dan wijsheid, maar ondertussen hebben we zoveel in opleiding en ontwikkeling geïnvesteerd dat we het nu daadwerkelijk kunnen waarmaken.

Iets neerzetten voor de volgende generatie: dat is dus al 25 jaar de toekomstvisie van Powerspex. We zijn een heel eind op weg om dit te bereiken maar we zullen ook moeten blijven investeren in kennis en ontwikkeling. Met de winsten die we maken kan dit ook. Als mijn pensioen een beetje geregeld is lijkt het me mooi om het bedrijf als een soort stichting te laten werken. Ik wil vastleggen dat ik en mijn erfgenamen Powerspex niet verkopen en er niet veel geld uit halen – hierdoor hoop ik dat we echt voor de komende 50 jaar iets voor de volgende generatie neer kunnen zetten.

Het maakt me trots om te zien dat we werknemers hebben op wie het bedrijf steunt, die hun waardevolle kennis inzetten voor Powerspex. Er gaan wel mensen weg. Dat houd je niet tegen, dat weet ik, maar het valt toch zwaar.

Vooruitblik op 2023

Vooruitblikkend op komend jaar hoop ik op een voortzetting van 2022, maar dan beter voorbereid op drukte, zodat de sales-/offertegroep meer kan handelen in overeenstemming met de praktische uitvoering. We kunnen de verwachte drukte op dit moment al behoorlijk goed inschatten en we weten hoe daarnaar te handelen.

Daarnaast moeten we het komende jaar alle klanten goed bedienen en nog meer werk maken van het werken met CO2-neutrale technieken die onze toekomst gaan bepalen. Dat is ook iets wat bij de jonge generatie past: met deze oplossingen maken we de wereld schoner en mooier. Het zou mooi zijn als zij die idealen kunnen omzetten naar een carrière bij Powerspex.
De inzet voor CO2-neutrale technieken wordt natuurlijk ook ingegeven door de markt zelf. Gelukkig hebben we daar al heel wat in veroverd. Alle energie die we daar in hebben gestoken toen het nog niks was, betaalt zich nu uit.

We hebben met z’n allen de afgelopen 25 (onderhand al 26) jaar hard gewerkt. Het zou mooi zijn als we nu allemaal ons werk konden doen met gedoseerde druk, zodat er tijd is voor analyse om vervolgens met frisse moed aan een nieuw project te beginnen. Als dat lukt, dan kunnen we meer op de Google-achtige manier werken.
Met dat idee zou ik graag meer aandacht willen voor gezonder werken. Hoe haal je meer uit techniek? En waarom werkt iedereen weer op locatie? We moeten bedenken hoe we de voordelen van thuis werken meer kunnen benutten.
Daarnaast is de PsxAcademy en de Young Talents-groep gestart, de kraamkamer voor de talenten van de toekomst.

Laten we een feestje maken

Ik kijk uit naar het komende jaar 2023. Dat is het jaar waarin we eindelijk met z’n allen het 25-jarig jubileum gaan vieren in Beekse Bergen, een heel weekend lang. Ik ben er al een nachtje wezen proefslapen en het is er nog leuker dan ik dacht. Ik heb er ontzettend veel zin in en ik hoop jullie ook. Laten we er vooral een mooi feestje van maken!
Dan kunnen we daarna weer aan het werk.
Goed gedoseerd.

Gelukkig nieuwjaar,

Jan Wilmink