Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Spinning Jenny operationeel; rondleiding door innovatieve textielfabriek

Bij Powerspex wordt momenteel volop gewerkt voor Spinning Jenny, de eerste Nederlandse fabriek die grote hoeveelheden garen spint van gerecycled textiel. Lars Weiden en Jouke Dassen waren er namens Powerspex op bezoek om de voortgang van het project te bekijken.

Operationeel manager Liset Pander nam Weiden en Dassen mee voor een uitgebreide rondleiding door het fabriekspand.
“Het verhaal achter Spinning Jenny maakt het extra leuk om aan mee te werken”, aldus projectleider Weiden. “Dat besef je je temeer als je midden tussen de draaiende textielmachines staat. Een mooie kans om betrokken te zijn bij een project dat nadrukkelijk duurzaam is.”

De vezelbalen.

Duurzaam doel

Spinning Jenny is een veelbesproken fabriek in de Nederlandse ‘recyclewereld’. Het wordt gezien als een bedrijf met veel potentie; een markt die heel groot kan worden. Van oud textiel wordt nieuw garen gemaakt en daarmee wordt veel verlies aan energie en arbeid voorkomen en het maakt de textiele afvalberg – en die is heel hoog – een stukje kleiner.

Het bedrijf is vernoemd naar een belangrijke spinmachine in de Twentse textielgeschiedenis die spinning jenny werd genoemd.

De wand vol Powerspex-werk.

Taken Powerspex

Powerspex heeft voor Spinning Jenny in Nijverdal het installatiewerk verzorgd: de voedingsvoorzieningen vanaf de trafo’s naar de machines en er voedingsverdelers bij geleverd zodat de machines apart kunnen worden afgeschakeld. Daarnaast heeft Powerspex geassisteerd bij de elektrische werkzaamheden van de machinebouwers.

“Bij Spinning Jenny laten we niet zozeer onze automatiseringswerk gelden. Hier ondersteunen we ze zoveel mogelijk op elektrisch gebied”, aldus Weiden. “Fase 1 van het project is nu operationeel. Fase 2 is gestart. Daarin wordt eenzelfde lijn opgezet. Daar zijn wij als Powerspex ook weer graag bij betrokken.”

Benieuwd naar het hele verhaal achter Spinning Jenny? Klik dan hier.

Liset Pander van Spinning Jenny en Lars Weiden van Powerspex.