Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Aan de knoppen: Werner Heβ

Nieuwe websiterubriek bij Powerspex: Aan de Knoppen. Elke maand neemt een werknemer van Powerspex plaats achter de speciaal gebouwde schakelkast. Met elke druk op de knop verschijnt er een vraag in beeld waar hij eerlijk antwoord op moet geven. Op de knopjes gedrukt, interview geplaatst? Dan wordt de naam van de geïnterviewde vereeuwigd op de schakelkast. Als alle werknemers zijn geweest, is het kastje vol. Maar dat duurt nog wel even…
Werner Heβ heeft de primeur: hij drukt als eerste de knoppen van de Powerspex schakelkast in.

Naam: Werner Heβ
Leeftijd: 43
Woonplaats: Apeldoorn
Burgerlijke staat: verloofd met Krista, vader van Lena (bijna 3) en Tobias (2 maanden)
Functie: senior software engineer

Sinds wanneer werk je bij Powerspex en hoe kwam je daar terecht?

“Sinds 2002. Ik begon er als afstudeerder voor de opleiding HTS elektrotechniek en heb aan een boekenstudie over veiligheidssystemen gewerkt. Daarnaast was er de praktische opdracht om een veiligheidssysteem voor verbrandingsinstallaties te bouwen met de opgedane kennis.

Ik was bijna klaar met de opdracht toen Jan Wilmink aan mijn bureau verscheen. Heb je al ergens gesolliciteerd? vroeg hij. Nee, dat had ik niet. Maar ik wilde graag bij Powerspex komen werken. Hier heb ik het soort werk dat mij nog steeds erg goed bevalt.”

Raad je het anderen aan om bij Powerspex te werken?

“Ja want de sfeer is goed. Als je van leuk werk houdt in een niet altijd even georganiseerde omgeving, dan is het hier goed toeven. Ik bedoel daarmee dat het werk niet altijd erg protocollair is, of via vaste lijnen. We worden juist uitgedaagd om eigen initiatief te tonen, mee te denken en in actie te komen.”

Wat was de grootste uitdaging die je tot nu toe in je werk bent tegengekomen?

“Op jonge leeftijd volledige projecten draaien in het buitenland. Over een tijdsbestek van 3 jaar heb ik aan twee projecten in Singapore gewerkt, waar vijf grote ketels werden omgebouwd. Tijdens het vervolgproject kreeg ik zelfs nog meer verantwoordelijkheden en het is goed afgerond. Het gevolg was dat er nog meer van dergelijke projecten kwamen en zo kwam ik in België, Engeland en Portugal terecht.

Ik heb daarvan geleerd dat ik het liefst werk met projecten die uniek zijn, niet gekopieerd van eerdere projecten. Dat vind ik nou écht leuk om aan te werken.

Ik heb trouwens aan nog een grote uitdaging meegewerkt: het reuzenrad in Dubai. Het was een geweldig en bijzonder project, maar technisch gezien moeilijk. Ik ben drie keer in Dubai geweest en vond het heel interessant om te werken aan een heel belangrijke vraag: hoe maak je zoiets veilig?”

Wie is je favoriete collega? En je favoriete klant?

“Wat collega’s betreft: alle collega’s van de softwareafdeling. Ik werk graag met ze samen.
Wat klant betreft: Edgar Kobus. Ik heb in Singapore voor het eerst met hem samengewerkt en daarna een aantal keren naar tevredenheid met hem als klant. Zijn projecten zijn nooit saai.”

Als je geen software engineer was geweest, welk beroep had je dan willen uitoefenen?

“Als kind zei ik automonteur. Ambulancebroeder lijkt me ook een interessant beroep vanwege het veel keuzes moeten maken onder tijdsdruk.”

Hoe is het om ook op locatie Veenendaal te werken?

“Ik vind dat ik de mensen op beide locaties moet kennen, vandaar dat ik mijn best doe om ook regelmatig in Veenendaal te werken. Ik was Hengelo gewend, maar in Veenendaal is het ook prima, met gezellige mensen.”

Neem je je werk mee naar huis? Zeg eerlijk: wat wordt in jouw huis aangestuurd door een plc?

“Als ik ergens geen plc’s wil hebben, dan is het wel in huis, haha. Maar ik neem mijn werk wel mee naar huis inderdaad. Ik ben altijd bereikbaar. Voor collega’s sowieso, maar voor klanten ook.”

We werken in deze rubriek met de schakelkast als symbool voor het werk bij Powerspex, maar hoe vaak werk jij daar eigenlijk mee?

“In het begin veel, tegenwoordig minder, maar bij alle projecten zit ik wel weer met mijn neus in zo’n schakelkast.”

Is dit kastje wel TÜV geprüft?

“Dat lijkt me niet. Het ligt eraan waarop hij gekeurd moet worden, maar ik zou wel iets kunnen zeggen over de kwaliteit ervan…
Ik heb de cursus recent nog herhaald en ben dus TÜV certified, samen met andere collega’s. Niet per se een gemakkelijke cursus, wel interessant.”

Waarmee hou je je bezig in je vrije tijd?

“Tegenwoordig voornamelijk met mijn kinderen, maar mijn vrouw en ik hebben motor rijden als hobby. Ik heb een Nimbus uit 1946 – die is in ‘eeuwig onderhoud’ – en een BMW uit 1976.
Daarnaast doe ik aan stijldansen bij Bokdams in Hengelo; amateurs senioren open klasse. De wedstrijden zijn in het hele land.”

Hoe weet je het vaderschap met je werk te combineren?

“Met kunst- en vliegwerk, haha. We werken allebei vier dagen – Krista is advocaat – en we zijn blij dat de opvang open is tot 18.30 uur. Krista brengt, ik haal op. Het werkt tot nu toe, maar ik ben benieuwd hoe het schema verandert als ze naar school gaan.

Vaderschapsverlof vind ik een heel belangrijk thema, net zoals tijd vrijhouden voor kinderen. Als ik wil, kan ik 24 uur per dag werken, maar ik vind het juist belangrijk dat ik er voor ze ben als dat nodig is. Sommige momenten met mijn kinderen zijn heilig, hoewel ze heus wel eens even moeten wachten als een collega of klant belt.
En tja, klanten en collega’s hebben echt wel eens een kind voorbij zien komen tijdens Teams-meeting, zeker in coronatijd en op mijn papadagen.”

Wat wens je Powerspex toe voor de toekomst?

“Dat het een leuk, gezellig en gezond bedrijf mag blijven.”

Fijn dat je als eerste wilde plaatsnemen achter deze schakelkast. Jij mag nu één vraag bedenken voor degene die de volgende keer aan de beurt is.

“’Wat inspireert jou om bij Powerspex te werken?’
Zelf vind ik het prachtig om te werken aan projecten voor tevreden klanten, maar hoe is dat voor anderen?”