Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Bennie Nitert (71) met pensioen: ‘Iedereen zou kans moeten krijgen zelf z’n pensioensleeftijd te kiezen’

Powerspex zwaait op 1 januari 2024 Bennie Nitert uit. De senior electrical engineer gaat met pensioen, vlak voor zijn 72ste verjaardag. “Het is de schuld van de vakantie.”

Er was een lange vakantie voor nodig om tot het besef te komen dat hij toch echt wilde stoppen met werken. “Meer dan twee maanden was ik vrij. Ik heb gereisd, dingen bij huis gedaan en toen ik weer aan het werk was, kon ik mijn draai niet vinden. Komt door de vakantie, dacht ik nog, maar ineens besefte ik me: dit is een goed moment om te stoppen.”

Dat gaat nu gebeuren. “Tot mijn pensionering rond ik zoveel mogelijk projecten en zaken af. Aangezien de meeste projecten hier nooit af zijn of nog jaren duren, moest ik een datum kiezen. 1 januari is een mooi moment.”

We blikken terug. Hoe kwam je bij Powerspex terecht?

“Jan Wilmink kende ik van Stork. We hebben destijds samen gewerkt aan een project bij ARN in Nijmegen. Hij als projectmanager, ik als elektrotechnicus. Dat project ging beter dan menigeen had voorspeld en de contacten zijn sindsdien altijd gebleven.
Toen Powerspex werd opgericht, werd ik via VIRO ingeschakeld voor een groot project in Singapore. Dat is nu zo’n 20 jaar geleden. Powerspex was nog klein. Jan, Frans en Evert aan het roer en het was wachten op de grote projecten aan de Spinelstraat, zoals die in Singapore.”

Waren het heel andere tijden dan nu?

“En of. De grote projecten kwamen maar het bedrijf was er nog niet op ingericht. Er was niet eens een kopieerapparaat. ‘Daarvoor ga je maar naar Arens,’ zei Marian van Gils tegen me. Huur maar zo’n apparaat, zei ik. Zo groot zijn de projecten wel. Het bleek inderdaad een goede investering. Bedenk wel dat kopiëren in die tijd een stuk lastiger ging dan nu. We moesten kopiëren met lichtmachines voor fotokopiëren; daar was je uren mee druk. Ook nog snijden, vouwen… Er waren bedrijven die daar speciale afdelingen voor hadden.”

Wanneer kwam je in dienst?

“In totaal ben ik zo’n 20 jaar betrokken geweest bij Powerspex. Pas toen ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikte, kwam ik in dienst bij Powerspex. Ik heb veel bewondering voor Jan Wilmink, dat hij ‘zijn’ bedrijf weer terugkocht. Een ontzettend moedige stap. Hij had er ook gewoon mee kunnen stoppen maar dat deed hij niet.”

Waarom ging je eigenlijk niet gewoon met pensioen toen dat kon?

“Ik wilde graag een paar jaar langer door en die kans heeft Powerspex mij geboden. Dat gebeurt echt niet bij elk bedrijf. Ik vind dat iedereen zelf moet kunnen beslissen wanneer hij met pensioen wil. Dat zou een recht moeten zijn.
Kijk, je kunt werken zien als iets wat verplicht is. Maar je kunt het ook anders bekijken. Het geld dat je met je werk verdient is een noodzaak maar niet het belangrijkste. Werk heeft ook een andere functie en dat wordt wel eens vergeten. Als je niks doet, heb je een zinloos bestaan. Zit je op een onbewoond eiland, dan is het leven uitzichtloos. Mensen hebben het gevoel nodig dat ze nuttig zijn, iets kunnen betekenen. Wie geen doel heeft, wordt gek. Mensen hebben contacten nodig. En een goed gevoel. Kun je je werk fysiek en geestelijk aan? Dan zou je je hobby – sorry, ik bedoel werk – moeten blijven kunnen uitvoeren.”

Dat was een mooie verspreking.

“Ja hè? Als je denkt: ik moet door terwijl ik niet wil, dan heb je een zwaar leven. En ik noem het hobby.”

Nou moet Powerspex op zoek naar een vervanger voor jou.

“Dat gaat ze zeker lukken. Ik voel me niet onmisbaar en er zijn zoveel goede jongens die dit werk kunnen doen. De toekomst is aan anderen; niet aan mij. Ik hoop dat het ze goed gaat. Dat ze met plezier dit werk gaan doen en dat het succesvol gaat verlopen.
Soms is het werk hectisch hoor. Tijdsdruk, materialen die te laat zijn, veeleisende klanten. Het is zaak om de goede balans tussen werkdruk en ontspanning te vinden. Vooral bedrijven die groter worden, zoals Powerspex, moeten goed op hun werknemers letten, maar ik heb gelukkig het idee dat dat wel gebeurt.”

Is je beroep veranderd in de loop der jaren?

“Zeker. Ik ben nu senior electrical engineer. Wat vroeger constructeur was. Dat werd vroeger op verschillende niveaus uitgevoerd door verschillende mensen. Nu zijn er alleen nog basic engineering en detailengineering en wij houden ons bezig met het hele proces, van ontwerp tot engineering. We hoeven het nog nét niet zelf te maken.
Vroeger gaf Jan Wilmink wel eens een rondleiding aan nieuwe klanten door het pand. ‘En dit is de tekenkamer,’ zei hij dan. Daar werd ik dan een beetje boos over. Onze groep doet zoveel meer.”

Op welke momenten van 20 jaar Powerspex kijk je graag terug?

“Het jubileumweekend naar Vlieland vond ik geweldig. Echt een mijlpaal. We zijn ooit een dag naar Amsterdam geweest; ook geweldig. En naar de Beekse Bergen natuurlijk, wat een fantastisch verblijf. Bij Powerspex wordt sowieso alles goed gevierd. Complimenten aan Gerrie de Vries hoe ze dat allemaal organiseert.”

Hoe ga je genieten van je pensioen?

“Ik speel basgitaar en we hebben pas een groepje opgericht. Het mag eigenlijk geen naam hebben, maar we noemen het maar even de r&b-band; de rock ’n bluesband.
Daarnaast wandel ik graag. Ik zou graag weer met mijn zoons de bergen in gaan, maar ook dichtbij wandel ik graag. De meeste zaterdagen wandel ik van natuurgebied de Borkeld bij Markelo naar huis in Enter. Dat zijn tochten van zo’n 12 tot 14 kilometer. Het is er prachtig en je komt er van alles tegen. Een wolf zelfs, zo’n anderhalf jaar geleden. Hij zat achter een hert aan dat ontsnapte.
Verder is er genoeg te doen in huis en tuin, wat ik fijn werk vind. En nou heb ik ook eindelijk tijd voor de klussen waar ik voor word gevraagd in de buurt; meestal technische dingen.”

Bennie, Powerspex feliciteert je met je aankomende pensioen. Geniet ervan.

“Heel hartelijk dank. Dat gaat zeker lukken. Ik zal de contacten met de collega’s wel missen.”