Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Eerste Powerspexbiertje gebrouwen

De bierbrouwerij die door Powerspex wordt geautomatiseerd, heeft succesvol de eerste lading bier geproduceerd. Evy Blond heet het bier, vernoemd naar stagiaire Evy.

De bierbrouwerij wordt geautomatiseerd voor Pakhuis Twente in Albergen die het wil gaan gebruiken voor ‘jubileumbier’, oftewel bier in opdracht. Het betreft een complete brouwerij in containerformaat.

Bierbrouwerij Pakhuis Powerspex Evy Morsink

Complex proces

De brouwerij is inmiddels gesimuleerd in PsxCad. Toen was het aan afstudeerder Evy Morsink en stagiair Hans ten Voorde om het zover te krijgen dat er daadwerkelijk bier mee gebrouwen kan worden.
“We moesten natuurlijk wel zeker weten dat de brouwerij het doet en dat hij werkt zoals het papier beschreven is”, aldus Morsink. “Eerst het volledige proces snappen. We kwamen er zo achter dat het een proces is met veel handelingen; het is echt geen luxe om deze brouwerij te automatiseren. Zonder is het proces wel heel complex.”

Als de automatisering straks klaar is, is bier brouwen niet moeilijk meer. “Kiezen welk bier je wilt brouwen, ingrediënten toevoegen en op start drukken. En dan maar hopen op een smaakvol resultaat,” lacht Morsink.

Tachtig flesjes

Bij Powerspex hebben ze ook gewacht. Er is 40 liter blond bier gebrouwen (meer dan tachtig flesjes) en die moest een tot drie weken op fles staan. “Toen konden Hans en ik hem proeven. Na werktijd, tijdens de vrijdagmiddagborrel. Smaakte echt prima!”

Waarom blond bier?

Waarom is er eigenlijk gekozen voor blond bier? “Blond bier is relatief gemakkelijk te brouwen. Eenmaal klaar, moet het bewaard worden in een omgevingstemperatuur tussen de 12 en 25 graden. Heel ruim dus, terwijl bij specialere biertjes de temperatuureisen een stuk strenger zijn. Een goed bier om mee te beginnen dus.”

Vind je het leuk dat het bier naar jou vernoemd is? “Ja, echt een compliment. Maar misschien moet ik even langs de kapper? Ik ben niet blond,” lacht ze.

In vaste dienst

Morsink hoopt het project nog binnen haar stagetijd af te krijgen. “En anders wordt het een opdracht voor een volgende stagiair. Die kan ik dan begeleiden, want vanaf 1 juli ben ik in dienst bij Powerspex. Stage klaar, opleiding af en dan ben ik officieel elektro- en installatiemonteur.”