Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

PsxCad toegepast als engineeringstool én digitale testkit voor GETEC PARK.EMMEN

PsxCad is op twee manieren succesvol toegepast voor het GreenSteam-project op GETEC PARK.EMMEN; zowel als software engineeringstool als ook als digitale testkit voor de test en afname van het PLC-programma. “PsxCad bracht verheldering en tijdswinst op meerdere fronten,” stelt software engineer Sibolt Mellema.

Het project omvat het ontwerpen, leveren en inbedrijfstellen van een biostoominstallatie. Powerspex verzorgt hierin onder meer de procesautomatisering.

Het was voor Sibolt Mellema als software engineer de eerste keer dat hij PsxCad toepaste. “Bekend met simulatieprogramma’s en simulatoren was ik wel; daar had ik tijdens mijn studie over geleerd. Vooraf vroeg ik me vooral af hoe gebruiksvriendelijk zo’n eigen simulatieprogramma zou zijn. Het blijkt dat PsxCad goed in elkaar is gezet en dat ik er na een dag instructie al prima mee aan het werk kon.”

In het project startte Mellema met het maken van een simulatie van het proces van de ketel, gevolgd door het maken van de PLC-programma voor de procesautomatisering. Tot slot zijn tests gedaan om het uiteindelijke PLC-programma te testen. “Om te kijken of het voldeed aan de eisen die waren opgesteld met de klant. En ja, het voldoet overal aan.”

PsxCad biedt inzicht

PsxCad biedt inzicht, stelt Mellema. “Sommige processen nemen een bepaalde tijd in beslag en met PsxCad ben je beter voorbereid op de tijdsduur ervan. Hier kan het proces van de besturing daar op worden aangepast. Dat is verhelderend voor software engineers zoals ik, maar het lijkt me ook verhelderend voor mensen die al veel met dit soort systemen hebben gewerkt. Nog voordat het geïnstalleerd wordt bij de klant, is er al inzicht in locatie specifieke zaken die anders blijken dan waar van tevoren vanuit wordt gegaan. Dat voorkomt vergissingen en scheelt veel tijd. Dingen die uit automatisme voor waar worden aangenomen maar op locatie toch anders blijken, worden ermee van tevoren uitgehaald.”

Eerste PsxCad-ervaring

Mellema: “Het was de eerste keer dat ik met PsxCad werkte, maar samenvattend vond ik het een goede manier om met simulatie het gevoel te krijgen over hoe het zou moeten werken en hoe het zou kunnen gebeuren. Ik was bovendien betrokken bij het hele proces. Leuk om mee te maken hoe zoiets zich ontwikkelt van idee naar project.”

 

Het softwareteam Powerspex-GETEC Nederland

Voor dit project heeft software engineer Sibolt Mellema in PsxCad een simulatie gemaakt van de procesinstallatie inclusief de beoogde regelingen en besturing.
Collega senior software engineer Werner Heβ heeft het ontwerp gemaakt van de regelingen en besturing en dit omschreven in een FDS (Functional Design Specification).
Samen met software engineer Roy Nijland hebben Sibolt Mellema het FDS en de PsxCad logics gebruikt om het echte PLC-programma te engineeren.
De simulatie in PsxCad is met hulp van Manager R&D Johan Schmaal vervolgens gekoppeld aan het echte PLC-programma. Met PsxCad als digitale testkit is het PLC-programma uitgebreid getest tijdens de Factory Acceptance Test (FAT) en kon een goed gecontroleerde en geteste paneel met PLC-programma naar de bouwplaats worden verscheept.

Tevreden terugblik

Het team kijkt tevreden terug op het proces en de rol van PsxCad. Werner Heβ is tevreden over de simulatie omdat hiermee de beoogde regelingen en besturing konden worden getoetst aan de hand van diverse bedrijfssituaties. Dit heeft de kwaliteit van de regelingen en besturing verhoogd.
Sibolt Mellema voegt eraan toe dat voor engineers de simulatie inzicht brengt ten opzichte van het te verwachten dynamisch gedrag van de installatie. Inzicht dat ervaren engineers wellicht al wel hebben door jarenlange werkervaring.
Roy Nijland bevestigt de toegevoegde waarde van PsxCad en geeft aan dat mede hierdoor er tijdens de inbedrijfstelling geen verrassingen en fouten waren in het PLC-programma. En daardoor geen ongewenste vertraging en kosten tijdens de inbedrijfstelling.

Het team kijkt tevreden terug en is enthousiast over de toegevoegde waarde van het gebruik van PsxCad als software engineeringstool en digitale testkit voor complexe procesautomatisering.