Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Projectweek Saxion: studenten buigen zich over digitaal dashboard voor H2Hub

‘Ontwikkel een dashboard voor de H2Hub’. Met die opdracht van Powerspex zijn zes studententeams aan de slag gegaan tijdens de International Projectweek van Saxion.

Tijdens de bekende internationale projectweek werken 150 teams samen aan opdrachten. Zes van die teams gaan aan de slag met een opdracht waarvoor Powerspex samenwerkt met de H2Hub in Almelo.

Aan de International Projectweek doen studenten van allerlei opleidingen mee, zoals werktuigbouwkunde, technische informatica, technische natuurkunde, mechatronica en chemische technologie. Het zijn bovendien studenten van alle jaargangen.
“En dat maakt juist zo leuk,” vertelt Bas Hupjé die de projectweek vanuit Powerspex begeleidt. “Ik heb als tweedejaars student zelf meegedaan aan de projectweek. Was ik ineens bezig met iets wat niet direct raakvlakken had met mijn opleiding, maar waar ik samen met de andere studenten wél uitkwam. Wij zorgen dat de studenten van dit jaar allemaal een voor hen interessant onderdeel voor hun rekening kunnen nemen.”

International Projectweek Saxion Powerspex

Dashboard helemaal zelf inrichten

De zes teams van dit jaar gaan voor Powerspex aan de slag met het ontwikkelen van een dashboard voor de H2Hub in Almelo. De H2Hub Twente is een fysieke plek waar ondernemers en onderwijs samenwerken aan onderzoek, ontwikkeling en toepassing van waterstoftechnologie.

Aan de studenten de taak om een digitaal dashboard te maken waarmee de processen gemonitord kunnen worden. Hoe dat precies wordt ingekleed, is aan de studenten.
Hupjé: “Laten zien hoeveel stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen, windturbines en waterstofproductie zijn logische keuzes, maar ze gaan zelf bedenken wat belangrijk is voor het dashboard. En hoe gaan ze dat laten zien? Met grafieken? Staafdiagrammen? Het is helemaal aan hen.”

Voor het digitale dashboard wordt gebruikt gemaakt van het programma IXON, een gebruiksvriendelijk programma met veel mogelijkheden. “We zijn heel benieuwd welke keuzes de studenten maken. Wie weet komen ze met verrassende zienswijzen.”

Studenten naar H2Hub

Aan de meeste projecten wordt louter op het Saxion gewerkt, maar voor het project van Powerspex gaan de projectgroep op bezoek bij de H2Hub in Almelo.
Nadat ze maandag uitleg kregen over het project en de software van Bas Hupjé en zijn Powerspex-collega Rien Broekkamp, kregen ze dinsdag de kans om Danny van den Heuvel van de H2Hub te ondervragen, op locatie in Almelo.
Woensdag en donderdag werken ze op het Saxion aan de opdracht en dan zijn Hupjé en Broekkamp beschikbaar voor vragen via Teams.

Presentaties tijdens vrijdagmarkt

Vrijdag is de grote afsluiting van de projectweek. Tijdens de vrijdagmarkt worden de projecten gepresenteerd aan studenten en docenten.

Bedrijven mogen dan bovendien aanwezig zijn om zich te presenteren.
“Wij maken van die gelegenheid zeker gebruik. Het is altijd een goed idee om je te presenteren tijdens de projectweek; wie weet komen getalenteerde technici zo met Powerspex in contact. We brengen daarom wat interessants mee: een demo van een elektrolyse-opstelling, oftewel een waterstoffabriekje.”

Hupjé is uiteindelijk vooral benieuwd naar het eindresultaat van de opdrachten. “Ik hoop dat we zes uiteenlopende dashboards te zien krijgen.”