Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Aan de knoppen: Jonathan Ravenhorst

Nieuwe editie van onze websiterubriek. Vandaag aan de knoppen: Jonathan Ravenhorst. Eigenlijk was hij automonteur maar hij gooide het roer om en is nu student mechatronica, met Powerspex als leerwerkplek. “Ik heb mijn motivatie echt teruggevonden.”

Naam: Jonathan Ravenhorst
Leeftijd: 20
Woonplaats: Enschede
Functie bij Powerspex: BBL-student mechatronica/junior monteur

Jonathan Ravenhorst aan de knoppen Powerspex

Sinds wanneer werk je bij Powerspex en hoe kwam je daar terecht?

“Sinds september 2023, toen ik startte met mijn BBL-opleiding mechatronica. Ik begon op mijn verjaardag, 4 september. Powerspex is mijn leerwerkplek. Ik werk er vier dagen per week en een dag per week ga ik naar school.”

Maar je was eigenlijk al opgeleid tot automonteur.

“Ik had mijn diploma eerste autotechnicus aan het ROC van Twente gehaald en een tijdje in een autogarage gewerkt. Ik besefte me: dit werk wil ik niet tot mijn pensioen doen. Ik vind werkplezier en collegialiteit heel belangrijk, het werk zelf ook, en die voldoeding vond ik echt niet in het automonteursvak. Ik merkte het al tijdens alle stages: collega’s gingen met weinig plezier naar het werk; er kon bijna geen lach af.

Ik besloot om het helemaal anders te gaan doen en een BBL-opleiding te gaan volgen. Na goed overwegen kwam ik bij mechatronica terecht, niveau 3. De opleiding duurt op papier 3 jaar, maar ik probeer het sneller te doen. Dat gaat goed; ik haal goede cijfers.

De keus voor mechatronica bevalt heel goed. Ik heb mijn motivatie echt teruggevonden.”

Wat is er zo mooi aan je werk als monteur hier?

“Het werk alleen al. Geen stof dat je inademt, geen smeer; het is ook gezonder. Ik heb meer vrijheid om mijn tijd zelf in te delen en de collega’s gaan fijn met elkaar om. Ik ga elke dag met een lach naar mijn werk en met een lach weer naar huis. Dit werk ga ik heel lang volhouden.”

Raad je het andere BBL-studenten aan om bij Powerspex te werken?

“Zeker. Het is niet eentonig en er is veel mogelijk. Wil je in de buitendienst? Dat kan. Wil je verderop in je carrière naar het buitenland? Kan ook. De sfeer is goed en je leert er veel. Elke dag word je weer iets technischer; je werkt met ervaren collega’s.”

Wat zijn je ambities?

“Door dit werk heb ik weer motivatie en als dit zo doorgaat, wil ik graag doorstromen naar mechatronica niveau 4. Dat wordt gestimuleerd door Powerspex.”

Wie is je favoriete collega? En je favoriete klant?

“Laat ik als favoriete collega mijn werkplaatschef maar noemen, dan zit ik altijd goed. Dus bij deze, René Hermelink. Maar ik werk ook graag met Michael hoor, en met Naomi en Mart. Eigenlijk met een heleboel mensen.
Wat klanten betreft: ik heb ondertussen al voor veel gewerkt. Host, Bright, Damen. Kasten bouwen voor Damen is leuk werk; dat kan ik de hele dag wel doen. Voor De Groot ook; dat is ingewikkelder en het is leuk om het uit te vogelen.”

Als je geen mechanic was geweest, welk beroep had je dan willen uitoefenen?

“Vroeger zei ik altijd dat ik architect wilde worden. Ik tekende veel; kon ik me uren mee vermaken. Uiteindelijk ben ik toch maar de techniek gegaan. Dat zit in een beetje in de familie.”

Is je werk terug te zien bij je thuis? Hoeveel plc’s heb je in gebruik?

“Nou nee, hier is vooral veel apparatuur. Tv’s, gaming pc’s, laptops. Alles nieuw en groot ook nog.”

Waarmee hou je je bezig in je vrije tijd?

“Ik ga met vrienden op pad. Poolen, naar FC Twente, een potje voetbal spelen, of Fifa. Sporten bij Basic Fit. En ik ben graag bij mijn vriendin.
Door mijn vorige studie sleutel ik wel aan auto’s, maar niet zoveel als je zou verwachten. Misschien komt dat later nog, als ik een huis met een schuur heb waar een brug in past. Mijn eigen auto-onderhoud doe ik natuurlijk zelf en wel zo goed dat hij nooit bij de garage staat.”

En dan nu de vraag die jouw voorganger aan de knoppen Willem Thissen voor jou bedacht: waar krijg jij energie van?

“Sowieso van mijn werk. Ik kan absoluut niet goed thuiszitten, stilzitten of niets doen. Ik ben graag in touw, vind mijn werk leuk en krijg er energie van.”

Je mag nu een nieuwe vraag bedenken voor degene die na jou aan de knoppen zit.

“Waar word jij gelukkig van? Dat is zo belangrijk in het leven. Hebben meer mensen zo’n moment als ik gehad en het roer omgegooid?”

 

Aan de knoppen

Aan de Knoppen is de websiterubriek van Powerspex. Elke maand neemt een werknemer van Powerspex plaats achter de speciaal gebouwde schakelkast. Met elke druk op de knop verschijnt er een vraag in beeld waar hij eerlijk antwoord op moet geven. Op de knopjes gedrukt, interview geplaatst? Dan wordt de naam van de geïnterviewde vereeuwigd op de schakelkast. Als alle werknemers zijn geweest, is het kastje vol. Maar dat duurt nog wel even…

Vandaag nam Jonathan Ravenhorst plaatsen achter de schakelkast.

In de vorige edities waren dat

Willem Thissen
William van Velsen
Jouke Dassen
Jitze de Jong
Wim Noltes
Lars Arens
En Werner Heβ