Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Powerspex engineert bierbrouwerij (en brouwt eigen bier)

Afstudeerder Evy en stagiair Hans werken bij Powerspex aan een bijzondere opdracht: het engineeren van een heuse bierbrouwerij, van compact formaat. Ze gaan er echt bier mee brouwen.

Bierbrouwerij Powerspex
Bernard Wienk van Vapo, mede-initiator Niels van Maarschalkerweerd en afstudeerder Evy Morsink.

De bierbrouwerij kwam toevallig op het Powerspex-pad toen vorig jaar de kerstborrel vanwege corona niet kon doorgaan. “In plaats daarvan was hier een bierproeverijtje van het Pakhuis Twente uit Albergen. Toen vertelde de eigenaar dat hij een bierbrouwerij in een container had staan. Die stond te verstoffen omdat het nog geautomatiseerd moest worden. Nou, daar konden wij natuurlijk wel iets mee,” lacht Gerko Dubbink.

Het betreft een complete brouwerij in compact formaat, in een container, inclusief lagertank, gisttank, worttank en alle andere benodigde onderdelen.

Getest met PsxCad

Een vorige afstudeerder van Powerspex heeft de brouwerij gesimuleerd met PsxCad (het eigen simulatieprogramma van Powerspex). Dat is een ideaal programma voor dit soort projecten; er kan van tevoren al mee getest worden of het werkt. Vapo helpt mee met het configureren van de juiste kleppen.

Nu gaan afstudeerder Evy Morsink en stagiair Hans ten Voorde er mee aan de slag om het tot een echt biertje te brengen. Dat kan trouwens elke soort bier zijn.
“Wordt het een tripel? Of toch een pils? Maken we een krachtig bier met meer gerst of meer mout voor een flinke schuimkraag? Het kan allemaal. Het is aan Evy en Hans om de installatie tot in detail te gaan uitwerken,” aldus Niels van Maarschalkerweerd, mede-initiator van het project.

Perfecte opdracht voor Evy

Afstudeerder Evy Morsink is student mechatronica. “Ik heb zin in mijn afstudeeropdracht. Het is een hele uitdaging maar dat maakt het ook weer ontzettend leuk. Alles wat ik met mijn opleiding leer kan ik laten zien in deze opdracht. Zelf houd ik ook wel van een biertje, dus de perfecte opdracht,” lacht ze.

Jubileumbier

De bedoeling van het Bierpakhuis is om ‘jubileumbiertjes’ te maken met de brouwerij. Bier ter ere van een jubileum, feest, huwelijk of verjaardag, telkens volgens een ander recept gebrouwen voor speciale gelegenheden.

“We hebben al een aantal namen bedacht. ‘Veurdeur-bier’: veur klanten, deur klanten, is een optie. In dit geval veur Powerspex, deur Powerspex. ‘PowerPils’ klinkt natuurlijk ook krachtig. We kunnen wel eens een prijsvraag gaan uitschrijven voor de naam. Het wordt hoe dan ook een echt Powerspex-biertje want testen doen we met water, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat we straks een écht eigen biertje van Powerspex gaan drinken. Als alles klaar is, gaat de brouwerij terug naar het Bierpakhuis waar het daadwerkelijk in gebruik wordt genomen en iedereen dus straks zijn eigen jubileumbier kan gaan brouwen,” besluit Dubbink.

Bierbrouwerij Powerspex Bierpakhuis Albergen