Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nieuws

Engineering in Angola: zó werk je intercontinentaal samen met je collega in Hengelo

Een flinke storing in Angola, hoe ga je daar mee aan de slag? Dat is tegenwoordig echt geen probleem. Collega’s Alen Ajkunic en Bjôrn Kok werkten vanuit Angola en Hengelo gewoon samen. “We werken over de continenten heen. En daar is niet eens veel voor nodig.”

Voor Alen Ajkunic van Powerspex was het zijn eerste bezoek aan Angola. “Ik was er voor Damen Dredging. In de haven ligt een baggerschuit die een vaargeul moet gaan verdiepen. De schuit ligt echter al 6 jaar stil en gaf storingen. Aan mij de taak om de oorzaak van de storingen te achterhalen.”

Daarvoor was dus een persoonlijk bezoek aan Angola voor nodig. “Het bezoek aan Angola was een ervaring op zich. Dat geldt voor elk land dat je bezoekt, maar zeker voor dit land. Het is straatarm, er is weinig voedsel maar het is er ook bebost en met bijzondere flora en fauna. Maar goed, ik was er voor een baggerschuit.”

Internet en teamviewer

Wat Ajkunic betreft is deze opdracht het perfecte voorbeeld van hoe je altijd kunt samenwerken met je collega’s, waar ter wereld je ook bent.
“Zelfs in Angola, een van de armste landen van Afrika. Het enige wat ik nodig had, was een goede internetverbinding en Teamviewer. Van de klant kreeg ik een modem en ik kon aan de slag. Ik op locatie in Angola – kaarten controleren, voetjes lostrekken, metingen verrichten – en mijn collega Bjôrn vanachter zijn pc in Hengelo. Deze opdracht moest zowel visueel als in de software bekeken worden en dat ging op deze manier perfect.”

Weer naar Angola?

De opdracht is uiteindelijk vervuld, hoewel het advies is om de plc te vervangen.
“Er was in 6 jaar tijd zoveel geoxideerd dat het niet gerepareerd kon worden, zelfs niet als alle onderdelen voorhanden waren geweest. Mocht de klant dit advies overnemen, dan bestaat de kans dus dat ik of een collega weer naar Angola moet. Een lange reis, maar we weten tenminste dat we prima kunnen samenwerken met onze collega’s abroad. En dan maakt het echt niet uit dat het op een ander continent is,” concludeert Ajkunic.