Nieuws

Biomassaketel E-Wood in België: grootste project Powerspex tot nu toe

Er wordt momenteel volop gewerkt aan het project E-Wood in Doel (B), waar Powerspex aan zijn grootste project tot nu toe werkt.

E-Wood wordt gebouwd op de Indaver-locatie in Doel (tussen Antwerpen en Zeeland), net over de grens in België. Het wordt een innovatieve waste-to-energy-installatie die houtafval omzet in energie. E-Wood kan jaarlijks ongeveer 150 000 tot 180 000 ton niet-verontreinigd behandeld houtafval verwerken, waarbij groene energie wordt opgewekt. Er wordt gebruik gemaakt van houtafval dat niet gerecycled kan worden maar wel als groene brandstof kan dienen.

Hele installatie door Powerspex

Powerspex heeft de opdracht om de hele elektrische installatie voor de biomassaketel te leveren, vanaf de 11 kVA-trafo. Dat betekent ladderbanen plaatsen, kabels trekken, instrumentatie leveren, bestellingen leveren in combinatie met Yokogawa en assisteren bij het inbedrijfstellen. De panelen zijn gebouwd in de werkplaats van Powerspex.

Door tot april

Het project is nu ruim een jaar bezig en loopt nog steeds. Het vereiste in eerste instantie veel engineering, gevolgd door de bouw. Momenteel is Powerspex bezig met het maken van het as-built en het inbedrijfstellen van het geheel. Het project loopt nog tot ongeveer april.

Het team van Powerspex in Antwerpen bestaat uit Tristan Roebersen, Peter Wolbers, Jan Mentink, Herman Hazekamp, Robin van Keulen en Quinten Hakkers. Bart Koekkoek is de projectverantwoordelijke.

Beste leerschool

Voor Quinten Hakkers is het een bijzonder project: kwam in dienst bij Powerspex en ging meteen naar het project toe als mechanic E&I.
“Op mijn eerste dag als werknemer van Powerspex kon ik meteen naar Doel,” lacht Hakkers. “Daar had ik op 2 mei mijn eerste werkdag. De werkzaamheden lopen door tot eind april en dan ben ik hier een jaar geweest. Voor mij is dit echt het beste project om mee te beginnen. Het is een mooi, groot project en ontzettend veelzijdig. Ik leer hier veel over heel veel onderwerpen, want Powerspex is bij alle facetten betrokken. Hier kan ik me echt ontwikkelen als technicus.”

Hoe is het om een jaar van huis te zijn? “Daar heb ik geen moeite mee. We hebben de omgeving een beetje verkend en ’s avonds kan ik naar de sportschool; die is vlakbij. Maar we hebben vooral veel gewerkt.”

Quinten Hakkers E-Wood

Grootste project tot nu toe

Voor projectverantwoordelijke Koekkoek was het een uitdagend project: “We hebben met plezier aan dit project gewerkt. De samenwerking met de klant verliep prettig. Mooi dat er een ervaren team aan heeft gewerkt en dat zij hun kennis overdragen aan de nieuwste generatie. E-Wood is niet zomaar een project. E-Wood is het grootste project van Powerspex tot nu toe.”