Search
Close this search box.

Nieuws

Aan de knoppen: Tom Wennink

Tom Wennink aan de knoppen! Met Wennink als IT/OT-manager heeft Powerspex een IT-afdeling waarbij cybersecurity sowieso topprioriteit heeft.

Naam: Tom Wennink
Leeftijd: 30
Woonplaats: Hengelo
Burgerlijke staat: samenwonend met Laura
Functie: IT/OT-manager

Aan de knoppen bij Powerspex Tom Wennink

Sinds wanneer werk je bij Powerspex en hoe kwam je daar terecht?

“Sinds 1 oktober 2023. Heel recent dus. 6 jaar geleden heb ik bij Powerspex stage gelopen voor mijn studie Business IT & Management aan het Saxion, in het laatste jaar van mijn opleiding. In de tussentijd is Powerspex enorm gegroeid en ergens vorig jaar werd besloten dat er een eigen IT-afdeling moet komen. De lijntjes bleken kort: ik ken Reinier goed, maar Gerko was degene die me belde voor deze baan.”

IT/OT is niet voor iedereen een bekende term. Waar hou je je precies mee bezig?

“Ik ben eindverantwoordelijk voor de IT-omgeving van Powerspex, hierbij werk ik samen met collega’s Wouter Hoesté en Patrick Horst. Op OT-gebied ga ik uiteindelijk nog aan de slag met een consultancyrol voor klanten.
IT is het bekendst bij het grote publiek, OT wat minder. OT is de operationele technologie en gaat vooral over oplossingen voor klanten. Met OT gaan we klanten ondersteunen in samenwerking met de collega’s van de software.
Wat ik mooi vind aan mijn werk is de afwisseling van de werkzaamheden. Ik heb contacten op diverse niveaus – van eindgebruikers tot directieteam- en ik mag leidinggeven, de visie op IT-gebied uitstippelen en adviseren tegelijk. Als een soort spin in het web vertaal ik de bedrijfsprocessen naar IT-oplossingen, om de processen zo optimaal mogelijk te ondersteunen.
De ambitie is om een optimale dienstverlening te bewerkstelligen voor alle eindgebruikers bij Powerspex intern. Efficiency en cybersecurity zijn daarbij het belangrijkst.”

En wat is NIS2?

“Dat is een richtlijn die cyberveiligheid en weerbaarheid moet vergroten, met als doel de hele keten beter beveiligen. We zijn momenteel bezig met het implementeren van de ISO 27001-norm. Hiermee willen we ons ISMS naar een hoger niveau tillen en vooral ook processen en beleidsstukken op een eenduidige manier vastleggen. Als we dat doen, hopen we al voor een groot deel te voldoen aan de verplichtingen van de NIS2-richtlijn. Compleet is het dan nog niet, maar na wat finetunen zal het dat wel zijn. Het is een van uitdagingen waar we nu mee bezig zijn.”

Hebben bedrijven genoeg oog voor cybersecurity?

“Het kan altijd beter natuurlijk. Zeker als je hoort dat het aantal hacks toeneemt, is de NIS2 inderdaad belangrijk. Een noodzaak zelfs.”

Raad je het anderen aan om bij Powerspex te werken?

“Zeker wel. Ik vind het een leuk bedrijf. Het is echt nog een familiebedrijf met een goede werksfeer. Er kan ook van alles aan uitjes en dat soort zaken. Het is hier heel gemoedelijk en open. Je kunt iedereen alles vragen.”

Zie je vanuit jouw vakgebied uitdagingen voor Powerspex?

“Ik heb Syntess geïmplementeerd, het nieuwe ERP-systeem. Daarbij hebben we veel efficiency kunnen toevoegen aan het bedrijfsproces.
Powerspex staat wel voor een uitdaging. Het is een vrij en informeel bedrijf. Dat karakter moet gewaarborgd worden maar dat kan niet altijd gaan zoals het ging. Dat komt door de tijdsgeest maar ook doordat het bedrijf groter is geworden. Dan kan het zijn er soms beperkingen op rechten nodig is, en functiescheiding. Hierin moeten we de juiste balans zien te vinden.”

Jij hebt Syntess live mogen laten gaan.

“Ja, dat was een grote uitdaging. Ik was er eindverantwoordelijk voor en dat nog geen drie maanden na mijn indiensttreding. Het heeft me veel ren- en vliegwerk gekost om alles in te richten en er voor te zorgen dat de gebruikers getraind en op de hoogte waren. We zijn nu bezig met het inrichten van het magazijn in Syntess. Er gaat straks niets meer blind in een stelling; alles wordt dusdanig geordend dat materialen zo weer hergebruikt kunnen worden.”

Wanneer is een project voor jou geslaagd?

“Bij ons ligt de focus met name op de eindgebruikers. Als zij gelukkig zijn met hun oplossing en als daarmee de cybersecurity gewaarborgd is, ben ik tevreden. Moet het uiteraard wel binnen budget en binnen de gestelde tijd gebeurd zijn.”

Als je geen IT/OT-manager was geweest, welk beroep had je dan willen uitoefenen?

“Dan had ik in de marketing gewerkt aan SEO en SEA. Ook een beetje IT dus, maar wel echt een ander vakgebied.”

Neem je je werk mee naar huis?

“Nee, ik kan het vrij goed afsluiten. Ik heb er eigenlijk ook geen tijd voor. Ik ben druk met veel andere dingen.”

O ja? Waarmee hou je je bezig in je vrije tijd?

“Eerst vooral met het verbouwing van onze woning, maar die is nu klaar.
Ik ben teammanager bij het eerste elftal van Achilles 12. Daar regel ik alle niet-voetbal gerelateerde zaken. Vervoer naar uitwedstrijden, budgetbewaking, representatie bij wedstrijd. Zelf voetbal ik sinds een aantal jaren niet meer, dat heb ik verruild voor krachttraining op de sportschool en soms wat MTB-ritjes. Verder ga ik graag naar voetbalwedstrijden in binnen- en buitenland.”

Wat wens je Powerspex toe voor de toekomst?

“Ik hoop dat het bedrijf gezond blijft. Financieel gezien maar ook dat de personeelsleden veel werkplezier hebben. En dat we veel meerwaarde mogen leveren aan klanten.”

Dan nu de vraag die jouw voorganger Peter Wolbers voor jou heeft bedacht: Wat was de reden dat jij in de techniek ging?

“Als bijbaantje bouwde ik websites en daardoor raakte ik geïnteresseerd in het vertalen van klantvragen naar mooie websites. Ik merkte echter dat er vaak ruis was: klanten uitten wensen die niet het resultaat opleverden waarvan ze dachten dat hun wensen daar naartoe zouden leiden. Zodoende ben ik bij de opleiding Business IT & Management uitgekomen. Daarmee word je de spil tussen business en klant en leer je hun wensen vertalen waardoor het bedrijfsproces wordt geoptimaliseerd middels IT.”

Je mag nu één vraag bedenken voor degene die de volgende keer aan de beurt is.

“Mag het ook een anekdote op werkgebied zijn? Ik hoor zoveel mooie verhalen voorbij komen, met name van de jongens uit de buitendienst. Ik wil wel graag zo’n mooie anekdote horen.”

Aan de knoppen

Aan de Knoppen is de websiterubriek van Powerspex. Elke maand neemt een werknemer van Powerspex plaats achter de speciaal gebouwde schakelkast. Met elke druk op de knop verschijnt er een vraag in beeld waar hij eerlijk antwoord op moet geven. Op de knopjes gedrukt, interview geplaatst? Dan wordt de naam van de geïnterviewde vereeuwigd op de schakelkast. Als alle werknemers zijn geweest, is het kastje vol. Maar dat duurt nog wel even…

Vandaag nam Tom Wennink plaatsen achter de schakelkast.

In de vorige edities waren dat

Peter Wolbers
Jonathan Ravenshorst
Willem Thissen
William van Velsen 
Jouke Dassen 
Jitze de Jong 
Wim Noltes
Lars Arens
en Werner Heβ